Sunday, 16 June 2013

Dugaan sem 3



Hai Blog.. hehe.. Sorie la lama tak update.. Bzy la blog.. Lagipun drive sndiri kn.. balik kdng mlm.. Penat la.. Ngntk lagi.. Nmpk cm sonok je kn drive.. tp ble dh bwk sndiri.. Mak ai.. kalau blh mcm nk upah driver je.. Dh la bdan penat.. Otak pun penat sbb whole day study... pas tu nk kne drive balik umah... Dh la tak dpt asrama.. Sbb intake terlalu ramai.. Skg ni pun asrama tak ckup.. So senior2 kne la mngalah kn.. bg la kat budak2 part 1 bilik tu... sabo je la... Msti senior je mngalah..Ape kurang ny senior ni?? ( mengarut dah ) .... 


Tak puas aty ckit la.. ckit je tak bnyk.. huhu.. penat taw kte org kumpul cop masuk kn kat kad aktiviti... sampai penuh.. ade krtas lbh pulak tu.. pg aktiviti tu aktiviti ni..kadang sampai tak balik rmh time hujung mnggu... Naik kn pointer ... Alik2 tak dpt asrama... Kn dh buang bnyk masa kat situ... Lpas tu nak sewa rumah kat luar kampus?? Mmng tak la... Dh la mahal giler... rm 100 .. rm 150... rm 200 sorang... lama2 botak trus... Dh la nak beli buku lagi... Buku tu murah tak pe jgk.. Ni tak.. Mahal la jgk.. Kesian la kat kawan2 aku yg duduk jaouh tu.. Dari semenanjung dari Miri , limbang.. Ingt tiket murah ke..?? Lpas tu byr sewa rumah pulak tu.. Mmng dugaan ... 


Yela.. Kte org ni menuntut ilmu... Nak tak nak terpaksa la sewa rumah mahal2...Ade murah tp tak selesa.. Mcm mna tu??  Abis tu nak tnggl kat mna?? tak kn kat bwh jambatan kot.. kn??? Ini lah dugaan yg terpaksa kami tanggung... Sabar je la.. Ni pun untuk masa dpn ... Bak kta pepatah.. 
" Bersusah-susah dahulu... Bersenang-senang kemudian " kn?? Mna la taw klua dari University nanti kerja mkn gaji ribu2.. sape taw kn.. Berkat susah time study dulu.. Amin !! hehe...

Penat ni sikit je... penat mak ayh cari rezeki nak suoh kte study.. Lpas tu cari duit nak byar pelajaran kita... Betul tak?? Mse ni la kte kne buat betul2.. berusaha nak balas balik jasa mak ayh tu... kn?? Biar la susah skg... Mna taw ada hikmah di sebalik suma yg terjadi... kn?? Nak pesan sikit.. Kalau poineter jatuh kn.. Jgn mngalah... Cuba lagi... Jgn sesekali mngalah.. Sbb bnda tu la yg menaik kn semangat kita ... Mnng la akn rasa down.. tp cube fikirkn balik...muhasabah diri... ape mistake kte kat situ... Berdoa kat Allah semoga di permudahkan sesi pembelajaran kita tu.. ok !! To My bestie Gud Luck !! Korang dh semester akhir kn?? Do your Best !! ok la blog... nti update lg k.. As salam... Love u blog... :)



                                                                                               
                                                                                                    

Saturday, 8 June 2013

Hari terakhir cuti



                       

Hai Blog.. Hari ni last day cuti .. Aku dh brcuti selama 2 bulan lbh... huhu.. lama ?? Tak la... Tak puas lagi cuti ni.. huhu .. Esk dh start kelas... Esk klas aku bermula pukul 8 pagi sampai 10 pagi jer... hahha... tp klas LAW !! Waaaa !! Feeling nervous.. Coz sem ni 1st time ambk subjct Law.. huhu.. Tp aku suka !! Sbb melibatkan fakta... Can't wait..  hehe...

Hari2 terakhir cuti ni aku bnyk habiskan masa outing wif my cuzzy and my bro... hehe.. Pg shopping .. haha.. Sampai RM 300 duit abis.. bnyk giler barang2 nk di beli ... huhu.. Pas tu mak ayh bising .. Beli barang samapi 300.. haha.. cekek darah btol la.. Tp kita org bukan ny beli barang tak berfaedah... kita org beli barang nak di bawak balik asrama nanti... 


Cuti 2 bulan ni tak pg mana2 pun... Masa bnyk di habis kan kat rumah je... Tlg2 apa yg ptt.. Hari tu nak pg kampung tp tak jadi sbb pak cik ngn mak cik tak de kat kmpng.. Die org pg Kuching .. Rumah nenek.. So kte org pg situ je la... Mlm smlm nk klua pun tak jadi... kte org plan nk pg Waterfront.. Tp hujan la pulak.. huhu... Duduk rumah je la ye... Layan Running Man ... Ok la blog.. tak de idea lg ni.. hehe.. da da blog.. Love you !! Ni pic Waterfront Kuching Night View.. Tak jadi pg tgk gmbr pun jadi la kn..huhu...





      




                  

   









Saturday, 1 June 2013

Menghitung Hari





Hai Blog .. Wah2.. Sedar tak sedar kta dah masuk bln June !! Say Hello June !! Good Bye May !! Please be good to me June !! Blog pun brwajah baru kn.. haha.. thanx to my Bestie coz sudi tlg edit2 my blog.. Miss Firaz !!  




Ok ... Skg ni dah bulan June ... So .. Akn bermula la kehidupan aku yg dh setahun aku tempuhi.. Kehidupan yg di penuhi dgn dugaan  .. tekanan .. kseronokan .. kedukaan ..Semua perasaan ada... Perasaan yg paling-paling kerap mnghantui adalah Tekanan .. Mcm perasaan tu ade saka pulak kn.. Mnghantui ... Hahaha... Tp betul la.. mmng tu la perasaan yg kerap dirasai .. Lg2 kn kalo ade assignment... Kalau assgmnt tu sikit je tak pe.. Ni tak bnyk sngt !! 

Kehidupan selepas bergelar Student IPTA mnng mncabar jiwa Remaja ku .. ( aku tak brmksud nk show off yg aku ni student U ) tak ea... Mksd aku mncabar jiwa tu bkn buat bnde tak senonoh.. Tp mencabar diri dari segala dugaan ... Tekanan yg selalu dirasai jgk time exam... bile kte dh stdy kaw2 tp tak mnjdi mcm ape yg kita harap kn.. mse tu pergghhhh !! Mcm nk tarik diri pun ade jgk...  Tp itula hakikat ny.. Mmng payah ... Tp kne bsbr la.. Mgkin kte stdy cara yg slh kot .. mne taw kn..

Dulu zaman sekolah.. Nerd jer ... Jiwa budak2 .. Nakal.. Ske kacau org.. Buat bsing dlm kelas.. mcm2 la.. Lgpun kte time tu kn klas ikut umo... Nak nasihat sikit ye... Zaman sekolah tu tak payah la nak buat bnda2 tak elok.. Stdy la dulu... Penat taw mak ayh cari duit nk biayai prbelanjaan sekolah untuk kta... So appreciate la kat mak ayh .. Buat die org bangga... Aku tak de la nk ckp aku ni budak baik.. Tak jgk jahat ... Cuma hamba Allah yg selalu  cuba mmperbaiki diri ..  ) Dkt Universiti , Kolej , Matrikulasi kte jmpe org yg lain2 umo.. Cnth kn semester 1, tak sume yg dari semester 1 tu umo die 18... Ade yg umo die 19 .. 20... Haaa !! Kalau nak dibandingkan Sekolah dgn IPTA mmng jauh beza ... Suasana ny pun lain .. Jgn pulak dkt Universiti ke kolej ke buat hal tak senonoh... Ye la kte rse kte dh dewasa skit kn.?? Jangan !! Nanti binasa !! ... Pndai2 la bwk diri.. Dkt kn diri dgn Allah dn salu ingt mak ayh.. In Shaa Allah kita tak akn mudah lalai ...

Syukur Alhamdulillah skg ni aku dah nk msk semester 3.. Tnggl 2 semester lg yg aku perlu tempuhi ... So ni kira tgh2 la kn... Nak undur balik dh tak blh... So truskan la prjalanan tu ... Ok aku harap semester 3 ni aku akn lbh fokus .. Dah tak de mse nk enjoy2 sngt.. Sbb dh tgh2 skg ni.. Dan mkin mencabar sbjct yg aku ambk.. Hope prjalanan yg aku tempuhi tu brjln dgn lancar .. In Shaa Allah .. Ok la blog tu je.. nti ade mse updated lg... Annyong !! Love U blog !!