Friday, 5 July 2013

Ramadhan is coming soon !!!



Hai blog....  sorry la lama tak update kau... bzy la blog.. lgpun kja bnyk.. assgmnt..lpas tu ade klas mlm pulak..so tak de mse sngt la nak luangkan kat kau... hujung mnggu je la.. tu pun kalau aku tak bzy aku update la... jgn kcik aty taw... hehehe... 

Blogggg !! wanna to know smthg?? Fasting month is coming soon !!Ahlan wasalan ya ramadhan !! waaa... !! can't wait !! hehe... wanna to tell you my story when i still under age !! huhu ... sblm tu.. Tahun ni kira my special ramadhan kot... eh.. bkn la aku nk ckp taun2 sblm ni ramadhan tak special... special jgk.. cuma ramadhan taun ni lain ckit la... bkn sbb aku dh kawen... tp sbb hari lahir aku jatuh pada bulan ramadhan... 15 julai 2013 bersamaan dgn 6 ramadhan... kot??? kalau ikut kalendar la... tp msti nak dgr org umumkan dulu ble puasa kn??? huhu...

Ok... berbalik pada asal.. kalau bab bulan puasa ni kan... msti semua rasa mcm tak bermaya je kn??? mcm tu la aku dulu...Mcm2 alasan bg kat mak ... nak pjuk mak so blh la buka puasa awl... tp biasa la mak... tak kn bg pnya la... die akn ckp... tak lame lg tu... kjp je... padahal perut time tu dh buat konsert.. dh la tak de bnyi lain... asyik bnyi yg sme je aku dgr... bnyi ny mcm ni... kroooooggggggg ... krrrroooogggg !!! Tension tol... hahahaha...

Dah puas pujuk mak... tapi mak tak bagi jgk.. so... aku give up... Aku msk bilik... tak de kje lain la bulan puasa kn... tdo je la... sambil menahan perut yg lapar dn dahaga...Pnh taw satu hari tu.. 1st day puasa... aku termakan keropok... termakan taw..bkn sngaja... tak ingt mse tu dh puasa.. mse tu aku tgh tonton tv dgn abg long aku... mak ayh tak de kat rmh... abg ngah tdo... mse tu adk aku blom lahir lagi...then aku rase mcm nak mkn je... aku pg la kat dapur.. buka peti sejuk... lpas tu ternmpk la keropok kat dlm peti sejuk tu... aku pun ape lg .. ambk la... bwk la kat ruang tamu.. ingtkn nak mkn keropok smbil tonton tv... lpas tu kn.. aku mkn la.. 

mula2 abg long aku tak perasan taw... tp ble die nmpk mulut aku penuh mkn keropok tu trus die pukul blkng aku... tersembur ... terbatuk aku di buatny... lpas tu aku pun pelik kn... asal lak tetibe abg aku pukul aku.. ntah ape slh aku time tu... mse tu tgh blur... dn tak ingt hr tu 1st day org puasa..pastu aku dgn muka pelik dn blur tnye la ape slh aku... aku tak kacau die pun... pas tu die ketuk kepala aku.. tadi dh kne pukul skg kne ketuk plak.. aku ape lg.. marah la kat die.. apasal buat aku mcm tu... Then die ambk kalendar ... die suoh aku tgk kalendar tu.. 

Lagi la aku pelik kn... tadi pukul blkng aku.. lpas tu ketuk kepala aku... then ambk kalendar... suoh aku baca kalendar.. pas tu aku fkr abg long aku ni dh gila kot... tak faham tak faham.. So aku ambk la kalendar tu... aku bca 1 ramadan... laaaaaaaaaaa...... !! puasa rupa ny time tu... Maklum la... tak ingt... bkn sngaja ... hehehe...

Ok !! mlm ny pulak aku dgn member aku pg tadarus al-quran... kat perumahan kte org kn ade masjid...lgpun rumah tak jauh dari masjid... Member aku bkn ny pompuan.. sume laki.. ade jgk la pompuan tp sikit je tak bnyk.. hehe... Mse tu zaman kenakalan aku dgn member2 aku... hehe.. tp tak de la nakal sampai cari gaduh ... nakal gitu2 je... kalau bab2 tadarus ni mmng aku ngn member2 lain suka sngt... lagi2 kalau ade prtandingan.. prtndingn melukis ke ape ke... mcm2 la aktiviti yg kte org join... seronok la time tu... yg aku tak blh lupa.. masa org tgh tarawih.. blh pulak kte org pg main mercun kat tepi masjid tu... hahahahaha... tadarus tu ade 2 group... satu group untuk budak2.. satu lagi dewasa... aku dgn member aku tak msk group budak2 tp group dewasa... sbb ny kte org lancar membaca al-quran.. Alhamdulillah berkat belajar dari atok aku dulu.. hehehe....lpas tu plak pnh taw mse org tgh tadarus tu .. aku dgn member aku dh abis baca al-quran kte org pg bahagian sound system.. kte org switch on mikrofon lpas tu kte org buat bnyi org tgh test mikrofon... hello hello test test 123.. assalammualaikum... tu la bnyi yg kte org buat.. lpas tu kantoi... kte org kne mrh... huhuhu... Pnh jgk la ponteng tadarus.. tp bkn sngaja ..aku trtdo.. penat .. huhu... 

Lpas tu kn ade la sorang member ni kira die nk tunjuk la yg die "teror" bakar mercun lpas tu pegang biar die meletup kat situ.. biasa la budak2 laki.. mmng suka tunjuk "teror" .. tapi sbnrny kne ade teknik die nak buat mcm tu... aku pun tak nak mngalah la kn.. ikut jgk die org main mcm tu...( tak sedar diri tu pompuan... dok diam2 kat tepi tu je dah la kn..) hehhee Mercun tu mercun padi je.. Aku pun nk try la kn... die org mulany tak bagi tp ble aku pksa die org pun bg jgk... aku pun ape lg.. aku pg la bakar mercun tu.. Tiba-tiba !!! 

Hissshhh !! Mcm mne pulak time tu aku blh salah pegang bahagian mercun tu ... spatutny aku pgg bahagian hujung ... sbb bahagian hujung tu pasir je... tapi aku pgg bahagian tgh...maklum la excited pnya pasal kn... alik2 ble mercun tu meletup tgn aku sakit sngt.. tp yg aku pelik tgn aku sakit je..tapi tak melecur... member2 semua dh panik.. aku tabik kat die org .. sbb ape?? sbb die org tak blah mcm tu je... die org bwk aku balik rmh... die org bgtaw kat mak aku tgn aku kne mercun.. mak aku ape lg.. trus pg ambk mnyk...sapu kat tgn aku..  tgn aku merah je... yg best ny pulak mak aku tak pulak marah kat kte org.. just bg nasihat je... hehehe... so kira selamat la.. huhu... Bermula dari kejadian tu la... sampai skg aku tkut nk main mercun... main bunga api je la... hehehehe...                                                                        

Ok la blog... penat dah ...huhu... Ni nak bg nasihat sikit... jgn la main mercun ... tu pun nsib baik Allah msh syg kat aku.. Die bg tgn aku sakit je .. tak melecur dan tak hilang tgn.. Nakal sngt kn.. huhu... Tu zaman aku sekolah rendah dulu...skg dah kurang la buat bnda2 mcm tu... dh besar kn.. gila nk buat bnda2 mcm tu lg... tak snggp dah... hahahaha... senakal-nakal kte org dulu.. tak pernah la buat bnda tak senonoh... pelajaran kategori top 10 student.. tak de muka org lain.. muka kte org je top 10 student... huhu... kdng2 aku plak kategori top 5 student... huhu.. bkn nak riak.. tp sje nk kongsi.. hehe... daa daa ~ ~ annyong... gd nite !! Love you blog... 


                                                  
                                                                       mercun padi...




                           



                                                                                                     

Sunday, 16 June 2013

Dugaan sem 3



Hai Blog.. hehe.. Sorie la lama tak update.. Bzy la blog.. Lagipun drive sndiri kn.. balik kdng mlm.. Penat la.. Ngntk lagi.. Nmpk cm sonok je kn drive.. tp ble dh bwk sndiri.. Mak ai.. kalau blh mcm nk upah driver je.. Dh la bdan penat.. Otak pun penat sbb whole day study... pas tu nk kne drive balik umah... Dh la tak dpt asrama.. Sbb intake terlalu ramai.. Skg ni pun asrama tak ckup.. So senior2 kne la mngalah kn.. bg la kat budak2 part 1 bilik tu... sabo je la... Msti senior je mngalah..Ape kurang ny senior ni?? ( mengarut dah ) .... 


Tak puas aty ckit la.. ckit je tak bnyk.. huhu.. penat taw kte org kumpul cop masuk kn kat kad aktiviti... sampai penuh.. ade krtas lbh pulak tu.. pg aktiviti tu aktiviti ni..kadang sampai tak balik rmh time hujung mnggu... Naik kn pointer ... Alik2 tak dpt asrama... Kn dh buang bnyk masa kat situ... Lpas tu nak sewa rumah kat luar kampus?? Mmng tak la... Dh la mahal giler... rm 100 .. rm 150... rm 200 sorang... lama2 botak trus... Dh la nak beli buku lagi... Buku tu murah tak pe jgk.. Ni tak.. Mahal la jgk.. Kesian la kat kawan2 aku yg duduk jaouh tu.. Dari semenanjung dari Miri , limbang.. Ingt tiket murah ke..?? Lpas tu byr sewa rumah pulak tu.. Mmng dugaan ... 


Yela.. Kte org ni menuntut ilmu... Nak tak nak terpaksa la sewa rumah mahal2...Ade murah tp tak selesa.. Mcm mna tu??  Abis tu nak tnggl kat mna?? tak kn kat bwh jambatan kot.. kn??? Ini lah dugaan yg terpaksa kami tanggung... Sabar je la.. Ni pun untuk masa dpn ... Bak kta pepatah.. 
" Bersusah-susah dahulu... Bersenang-senang kemudian " kn?? Mna la taw klua dari University nanti kerja mkn gaji ribu2.. sape taw kn.. Berkat susah time study dulu.. Amin !! hehe...

Penat ni sikit je... penat mak ayh cari rezeki nak suoh kte study.. Lpas tu cari duit nak byar pelajaran kita... Betul tak?? Mse ni la kte kne buat betul2.. berusaha nak balas balik jasa mak ayh tu... kn?? Biar la susah skg... Mna taw ada hikmah di sebalik suma yg terjadi... kn?? Nak pesan sikit.. Kalau poineter jatuh kn.. Jgn mngalah... Cuba lagi... Jgn sesekali mngalah.. Sbb bnda tu la yg menaik kn semangat kita ... Mnng la akn rasa down.. tp cube fikirkn balik...muhasabah diri... ape mistake kte kat situ... Berdoa kat Allah semoga di permudahkan sesi pembelajaran kita tu.. ok !! To My bestie Gud Luck !! Korang dh semester akhir kn?? Do your Best !! ok la blog... nti update lg k.. As salam... Love u blog... :)



                                                                                               
                                                                                                    

Saturday, 8 June 2013

Hari terakhir cuti



                       

Hai Blog.. Hari ni last day cuti .. Aku dh brcuti selama 2 bulan lbh... huhu.. lama ?? Tak la... Tak puas lagi cuti ni.. huhu .. Esk dh start kelas... Esk klas aku bermula pukul 8 pagi sampai 10 pagi jer... hahha... tp klas LAW !! Waaaa !! Feeling nervous.. Coz sem ni 1st time ambk subjct Law.. huhu.. Tp aku suka !! Sbb melibatkan fakta... Can't wait..  hehe...

Hari2 terakhir cuti ni aku bnyk habiskan masa outing wif my cuzzy and my bro... hehe.. Pg shopping .. haha.. Sampai RM 300 duit abis.. bnyk giler barang2 nk di beli ... huhu.. Pas tu mak ayh bising .. Beli barang samapi 300.. haha.. cekek darah btol la.. Tp kita org bukan ny beli barang tak berfaedah... kita org beli barang nak di bawak balik asrama nanti... 


Cuti 2 bulan ni tak pg mana2 pun... Masa bnyk di habis kan kat rumah je... Tlg2 apa yg ptt.. Hari tu nak pg kampung tp tak jadi sbb pak cik ngn mak cik tak de kat kmpng.. Die org pg Kuching .. Rumah nenek.. So kte org pg situ je la... Mlm smlm nk klua pun tak jadi... kte org plan nk pg Waterfront.. Tp hujan la pulak.. huhu... Duduk rumah je la ye... Layan Running Man ... Ok la blog.. tak de idea lg ni.. hehe.. da da blog.. Love you !! Ni pic Waterfront Kuching Night View.. Tak jadi pg tgk gmbr pun jadi la kn..huhu...





      




                  

   









Saturday, 1 June 2013

Menghitung Hari





Hai Blog .. Wah2.. Sedar tak sedar kta dah masuk bln June !! Say Hello June !! Good Bye May !! Please be good to me June !! Blog pun brwajah baru kn.. haha.. thanx to my Bestie coz sudi tlg edit2 my blog.. Miss Firaz !!  




Ok ... Skg ni dah bulan June ... So .. Akn bermula la kehidupan aku yg dh setahun aku tempuhi.. Kehidupan yg di penuhi dgn dugaan  .. tekanan .. kseronokan .. kedukaan ..Semua perasaan ada... Perasaan yg paling-paling kerap mnghantui adalah Tekanan .. Mcm perasaan tu ade saka pulak kn.. Mnghantui ... Hahaha... Tp betul la.. mmng tu la perasaan yg kerap dirasai .. Lg2 kn kalo ade assignment... Kalau assgmnt tu sikit je tak pe.. Ni tak bnyk sngt !! 

Kehidupan selepas bergelar Student IPTA mnng mncabar jiwa Remaja ku .. ( aku tak brmksud nk show off yg aku ni student U ) tak ea... Mksd aku mncabar jiwa tu bkn buat bnde tak senonoh.. Tp mencabar diri dari segala dugaan ... Tekanan yg selalu dirasai jgk time exam... bile kte dh stdy kaw2 tp tak mnjdi mcm ape yg kita harap kn.. mse tu pergghhhh !! Mcm nk tarik diri pun ade jgk...  Tp itula hakikat ny.. Mmng payah ... Tp kne bsbr la.. Mgkin kte stdy cara yg slh kot .. mne taw kn..

Dulu zaman sekolah.. Nerd jer ... Jiwa budak2 .. Nakal.. Ske kacau org.. Buat bsing dlm kelas.. mcm2 la.. Lgpun kte time tu kn klas ikut umo... Nak nasihat sikit ye... Zaman sekolah tu tak payah la nak buat bnda2 tak elok.. Stdy la dulu... Penat taw mak ayh cari duit nk biayai prbelanjaan sekolah untuk kta... So appreciate la kat mak ayh .. Buat die org bangga... Aku tak de la nk ckp aku ni budak baik.. Tak jgk jahat ... Cuma hamba Allah yg selalu  cuba mmperbaiki diri ..  ) Dkt Universiti , Kolej , Matrikulasi kte jmpe org yg lain2 umo.. Cnth kn semester 1, tak sume yg dari semester 1 tu umo die 18... Ade yg umo die 19 .. 20... Haaa !! Kalau nak dibandingkan Sekolah dgn IPTA mmng jauh beza ... Suasana ny pun lain .. Jgn pulak dkt Universiti ke kolej ke buat hal tak senonoh... Ye la kte rse kte dh dewasa skit kn.?? Jangan !! Nanti binasa !! ... Pndai2 la bwk diri.. Dkt kn diri dgn Allah dn salu ingt mak ayh.. In Shaa Allah kita tak akn mudah lalai ...

Syukur Alhamdulillah skg ni aku dah nk msk semester 3.. Tnggl 2 semester lg yg aku perlu tempuhi ... So ni kira tgh2 la kn... Nak undur balik dh tak blh... So truskan la prjalanan tu ... Ok aku harap semester 3 ni aku akn lbh fokus .. Dah tak de mse nk enjoy2 sngt.. Sbb dh tgh2 skg ni.. Dan mkin mencabar sbjct yg aku ambk.. Hope prjalanan yg aku tempuhi tu brjln dgn lancar .. In Shaa Allah .. Ok la blog tu je.. nti ade mse updated lg... Annyong !! Love U blog !! 





Thursday, 30 May 2013

Stress !!






Hai2 blog... Annyong !! Bo go ship da !! hehe.. wah2... Ckp bahasa korea pulak kn?? haha ... Aku minat sesngt dgn Kpop ... I dont know why.. hehe.. Msti penagaruh dari rakan sebaya ni kn.. haha.. Aku minat kumpulan 2PM .. Aku minat sngt kat OK TAECYEON .. Blh gila byg aku di buat ny.. :P tak de la gurau jer .. Tgk2 pic die kat bwh.. hnsem kn ?? haha... bagi aku la hnsem.. 





But wait a minute ..  bg sape2 yg minat kpop msti tak trlepas nk tgk RUNNINGMAN kn ?? Tipu la kalau tak pernah tgk RUNNINGMAN.. popular kot... huhu... Trpulang la kpd setiap individu tu kn.. Minat msing2... hehe ... Nak taw KIM JONG KOOK akn dtg kat MALAYSIA !! huhu ... Sje je nk promote .. hahha

                            

Ok stop... Bkn tu yang aku nk cte sbnr ny... Aku sje je nak bgtaw pasal kpop.. Aku baru lpas tgk RM ep 147.. hehe ... Aku nak cte pasal sorang hamba Allah ni yg tak fhm bahasa.. Budak ni suka kat aku... Tp aku pulak tak suka kat die... Die ni jnis yg manja melampau .. Lpas tu pulak mengada2... Panas Baran .. Ikut ske aty kepala otak die je nk bckp kalau mrh .. (sorry kasar ckit hehehe ) Yang paling annoying die suka paksa tahu tak.. Mcm desprate sngt nk ade gf jer...  Excuse me wahai kaum Adam.. Kaum Hawa tak suka lelaki mcm tu...( i guess la ) ... 

Yang aku paling tak ske ble  die bckp pasal jodoh .. Aku bkn tak percaya pasal jodoh.. tp mslh ny aku tak ske bckp pasal jodoh dgn org yg aku tak ske... Die ni kn aku dh brape kali ckp aku tak ske die.. Tp die ttp jgk nk ngorat aku ... Dh brape kali kne tolak.. Still jgk tak putus asa ... Aku sendiri tak tahu nak explain mcm mna lagi ... Bosan betol nk jwb soalan yg sama ... Yg ni conservation aku ngn die baru2 ni... Ni bkn rekaan k..

Budak tu : Awk.. saya nk kawin ngn awk kalau kte ade jodoh la...

Me : Insya Allah .. kalau ade jodoh la.. ( Sje je jwb mcm tu .. Malas nk berkasar .. lgpun jodoh tu kerja Allah kn )

Budak tu : Awk .. saya sygkan awk.. saya cinta kan awk.. 

Me : But i'm not ... please understand me .. (time ni msh dapat dikawal lagi annoying dihati)


Budak tu : Tp awk .. saya syg kan awk.. Saya nak awk jadi isteri sya..
( peerrgghhhh .. !! word die mmng bagi aku rase mcm nk tjatuh jantung aku )

Me : Ni dah kira kes parah ni... sy tak ske awk mcm mne sy nk trima awk.. ?? Awk tak de hak nak pakse sy ok... ni sume melibatkan perasaan.. 

Budak tu : Awk... slh ke sy cntakan awk ... tak pe... one day you will be mine... Brcinta lpas kawin pun tak salah kn? 
(  Mak aiii .... Mase ni hati aku dh melampau2 panas !! Lbh panas dari larva gunung berapi kot  )


Me : Eh dgr sini k... mmng tak slh nk cnta kan aku.. Aku tak de hak nk pksa kau tdk mncintai aku... Tp kn kau tak de hak nak pksa aku tuk trima kau... Kalau kau dtg meminang belum msk rmh lagi aku dah tolak... Kau ingt aku tak blh buat mcm tu?? Tlg la.. Skali aku dh tolak.. Tak de lg peluang ok !! cari la perempuan lain.. aku tak blh ..

( Ok kat sini mmng aku dh brkasar abis... )

Budak tu : Awk tak blh trima sy sbb awk bnci sy ke?? apa slh sy.. slh ke sy nk bahagia di smping org yg saya syg... knp awk kejam sngt ??


( Ya Allah ... msh tak fhm lg ... )

Me : Aku tak benci kau.. tp mslh ny hati aku tak blh trima kau... fhm tak?? Mcm mne kau cntakn aku.. syg kn aku... aku tak blh nk balas... aku mntk maaf sngt2... 

Budak tu : tak pe la awk.. mse ni awk tak blh trima sy.. mne tahu masa akn dtg... 



Arrgggghhhhhhhhhhhhh !!!!!!!! see !! tak fhm bahasa kn?? Payah gile kot nk bckp ngn org mcm tu... Aku bkn nk ckp aku ni lawa sampai ade budak nk sesngt kat aku.. Bkn itu ... Mslh ny budak ni tak fhm2 aku ckp tak ske mknny aku tak ske la tu... Aku sndiri tak fhm.. Annoying gila kot !! 
Hurm... malas nk ingt lg,.. sje nk bgtaw kau.. nk luahkan apa yg trbuku di hati ini... Bkn niat di hati nak berkasar .. tp kalau melibat kn hati aku mmng ambk peduli sngt2... sbb yg brcnta ny aku.. kang tak pasal2  aku kne tnggl.. tak ke naya !!  Maaf la .. aku mmng tak blh nk trima kau.. Hati aku tak trbuka untuk kau.. ok la blog.. nti updated lg .. Love you blog..