Friday, 5 July 2013

Ramadhan is coming soon !!!



Hai blog....  sorry la lama tak update kau... bzy la blog.. lgpun kja bnyk.. assgmnt..lpas tu ade klas mlm pulak..so tak de mse sngt la nak luangkan kat kau... hujung mnggu je la.. tu pun kalau aku tak bzy aku update la... jgn kcik aty taw... hehehe... 

Blogggg !! wanna to know smthg?? Fasting month is coming soon !!Ahlan wasalan ya ramadhan !! waaa... !! can't wait !! hehe... wanna to tell you my story when i still under age !! huhu ... sblm tu.. Tahun ni kira my special ramadhan kot... eh.. bkn la aku nk ckp taun2 sblm ni ramadhan tak special... special jgk.. cuma ramadhan taun ni lain ckit la... bkn sbb aku dh kawen... tp sbb hari lahir aku jatuh pada bulan ramadhan... 15 julai 2013 bersamaan dgn 6 ramadhan... kot??? kalau ikut kalendar la... tp msti nak dgr org umumkan dulu ble puasa kn??? huhu...

Ok... berbalik pada asal.. kalau bab bulan puasa ni kan... msti semua rasa mcm tak bermaya je kn??? mcm tu la aku dulu...Mcm2 alasan bg kat mak ... nak pjuk mak so blh la buka puasa awl... tp biasa la mak... tak kn bg pnya la... die akn ckp... tak lame lg tu... kjp je... padahal perut time tu dh buat konsert.. dh la tak de bnyi lain... asyik bnyi yg sme je aku dgr... bnyi ny mcm ni... kroooooggggggg ... krrrroooogggg !!! Tension tol... hahahaha...

Dah puas pujuk mak... tapi mak tak bagi jgk.. so... aku give up... Aku msk bilik... tak de kje lain la bulan puasa kn... tdo je la... sambil menahan perut yg lapar dn dahaga...Pnh taw satu hari tu.. 1st day puasa... aku termakan keropok... termakan taw..bkn sngaja... tak ingt mse tu dh puasa.. mse tu aku tgh tonton tv dgn abg long aku... mak ayh tak de kat rmh... abg ngah tdo... mse tu adk aku blom lahir lagi...then aku rase mcm nak mkn je... aku pg la kat dapur.. buka peti sejuk... lpas tu ternmpk la keropok kat dlm peti sejuk tu... aku pun ape lg .. ambk la... bwk la kat ruang tamu.. ingtkn nak mkn keropok smbil tonton tv... lpas tu kn.. aku mkn la.. 

mula2 abg long aku tak perasan taw... tp ble die nmpk mulut aku penuh mkn keropok tu trus die pukul blkng aku... tersembur ... terbatuk aku di buatny... lpas tu aku pun pelik kn... asal lak tetibe abg aku pukul aku.. ntah ape slh aku time tu... mse tu tgh blur... dn tak ingt hr tu 1st day org puasa..pastu aku dgn muka pelik dn blur tnye la ape slh aku... aku tak kacau die pun... pas tu die ketuk kepala aku.. tadi dh kne pukul skg kne ketuk plak.. aku ape lg.. marah la kat die.. apasal buat aku mcm tu... Then die ambk kalendar ... die suoh aku tgk kalendar tu.. 

Lagi la aku pelik kn... tadi pukul blkng aku.. lpas tu ketuk kepala aku... then ambk kalendar... suoh aku baca kalendar.. pas tu aku fkr abg long aku ni dh gila kot... tak faham tak faham.. So aku ambk la kalendar tu... aku bca 1 ramadan... laaaaaaaaaaa...... !! puasa rupa ny time tu... Maklum la... tak ingt... bkn sngaja ... hehehe...

Ok !! mlm ny pulak aku dgn member aku pg tadarus al-quran... kat perumahan kte org kn ade masjid...lgpun rumah tak jauh dari masjid... Member aku bkn ny pompuan.. sume laki.. ade jgk la pompuan tp sikit je tak bnyk.. hehe... Mse tu zaman kenakalan aku dgn member2 aku... hehe.. tp tak de la nakal sampai cari gaduh ... nakal gitu2 je... kalau bab2 tadarus ni mmng aku ngn member2 lain suka sngt... lagi2 kalau ade prtandingan.. prtndingn melukis ke ape ke... mcm2 la aktiviti yg kte org join... seronok la time tu... yg aku tak blh lupa.. masa org tgh tarawih.. blh pulak kte org pg main mercun kat tepi masjid tu... hahahahaha... tadarus tu ade 2 group... satu group untuk budak2.. satu lagi dewasa... aku dgn member aku tak msk group budak2 tp group dewasa... sbb ny kte org lancar membaca al-quran.. Alhamdulillah berkat belajar dari atok aku dulu.. hehehe....lpas tu plak pnh taw mse org tgh tadarus tu .. aku dgn member aku dh abis baca al-quran kte org pg bahagian sound system.. kte org switch on mikrofon lpas tu kte org buat bnyi org tgh test mikrofon... hello hello test test 123.. assalammualaikum... tu la bnyi yg kte org buat.. lpas tu kantoi... kte org kne mrh... huhuhu... Pnh jgk la ponteng tadarus.. tp bkn sngaja ..aku trtdo.. penat .. huhu... 

Lpas tu kn ade la sorang member ni kira die nk tunjuk la yg die "teror" bakar mercun lpas tu pegang biar die meletup kat situ.. biasa la budak2 laki.. mmng suka tunjuk "teror" .. tapi sbnrny kne ade teknik die nak buat mcm tu... aku pun tak nak mngalah la kn.. ikut jgk die org main mcm tu...( tak sedar diri tu pompuan... dok diam2 kat tepi tu je dah la kn..) hehhee Mercun tu mercun padi je.. Aku pun nk try la kn... die org mulany tak bagi tp ble aku pksa die org pun bg jgk... aku pun ape lg.. aku pg la bakar mercun tu.. Tiba-tiba !!! 

Hissshhh !! Mcm mne pulak time tu aku blh salah pegang bahagian mercun tu ... spatutny aku pgg bahagian hujung ... sbb bahagian hujung tu pasir je... tapi aku pgg bahagian tgh...maklum la excited pnya pasal kn... alik2 ble mercun tu meletup tgn aku sakit sngt.. tp yg aku pelik tgn aku sakit je..tapi tak melecur... member2 semua dh panik.. aku tabik kat die org .. sbb ape?? sbb die org tak blah mcm tu je... die org bwk aku balik rmh... die org bgtaw kat mak aku tgn aku kne mercun.. mak aku ape lg.. trus pg ambk mnyk...sapu kat tgn aku..  tgn aku merah je... yg best ny pulak mak aku tak pulak marah kat kte org.. just bg nasihat je... hehehe... so kira selamat la.. huhu... Bermula dari kejadian tu la... sampai skg aku tkut nk main mercun... main bunga api je la... hehehehe...                                                                        

Ok la blog... penat dah ...huhu... Ni nak bg nasihat sikit... jgn la main mercun ... tu pun nsib baik Allah msh syg kat aku.. Die bg tgn aku sakit je .. tak melecur dan tak hilang tgn.. Nakal sngt kn.. huhu... Tu zaman aku sekolah rendah dulu...skg dah kurang la buat bnda2 mcm tu... dh besar kn.. gila nk buat bnda2 mcm tu lg... tak snggp dah... hahahaha... senakal-nakal kte org dulu.. tak pernah la buat bnda tak senonoh... pelajaran kategori top 10 student.. tak de muka org lain.. muka kte org je top 10 student... huhu... kdng2 aku plak kategori top 5 student... huhu.. bkn nak riak.. tp sje nk kongsi.. hehe... daa daa ~ ~ annyong... gd nite !! Love you blog... 


                                                  
                                                                       mercun padi...




                           



                                                                                                     

No comments: